JBL a fost alegerea celor mai buni muzicieni din lume de peste 50 de ani, încă de când au alimentat Woodstock. În lumea muzicii country, un concert la Grand Ole Opry este graalul sfânt al concertelor. Echipa de inginerie de la Ryman Auditorium, gazda Grand Ole Opry, a decis să își modernizeze sistemul de sunet JBL vechi de aproape 20 de ani. După teste extensive, au ales un sistem JBL Vertec. Au folosit un aranjament de 10 astfel de boxe pe fiecare parte pentru un sunet precis și care umple încăperea. Deși nimeni de la AVclub nu a avut încă norocul să asculte acest sistem, rapoartele sunt că este uimitor.
Te-ai putea întreba ce legătură are asta cu noua linie de boxe home cinema de la JBL?
Răspunsul, dragii mei, este tehnologia de tip trickle-down!
Dacă urmărești videoclipurile și recenziile noastre, știi că ne plac companiile care alocă un buget mare pentru cercetare și dezvoltare pentru a împinge limitele artei, folosind apoi ceea ce învață pe echipamentele lor de top pentru a-și face produsele mai accesibile și mai bune. Noua serie HDI de la JBL folosește un derivat al driverelor de tweeter cu compresie utilizate în boxele lor profesionale de top Vertec. De asemenea, au beneficiat de acces la toate facilitățile incredibile de inginerie și testare disponibile la fabrica JBL din California.
Am ascultat pentru prima dată boxele HDI la târgul CEDIA în toamna anului 2019 și nu am putut aștepta să le aducem în magazinele noastre. Gama HDI are 5 modele destinate sistemelor home cinema de înaltă performanță, iubitorilor de muzică stereo sau, dacă ești ca majoritatea dintre noi, o combinație între cele două! Există două boxe de podea, o pereche de boxe de bibliotecă, un canal central și un subwoofer activ. JBL are un set opțional de suporturi de boxe foarte solide care se montează direct pe perechea de modele de bibliotecă.
La momentul redactării acestui articol, primele produse abia încep să sosească în țară. Am reușit să punem mâna pe boxele de bibliotecă și pe cele mai mici de podea pentru a le testa, dar ne-am gândit că ar fi interesant să discutăm și despre tehnologia pe care toate boxele o împart.
Gama de boxe JBL HDI:
Tehnologie comună în seria JBL HDI
Lumea imersivă de astăzi a sistemelor home cinema se experimentează cel mai bine atunci când toate boxele sună cât mai asemănător posibil între ele. Practic, dacă ai putea folosi boxe identice în toată camera, ar fi ideal, dar este totuși total nepractic într-o cameră normală. Ce poți face este să te asiguri că diferitele boxe dintr-un sistem sună cât mai asemănător posibil între ele. JBL a dat lovitura cu noua serie HDI. Driverul cu compresie brevetat 2410H-2, derivat din seria lor profesională Vertec, este identic în toate boxele. Este plasat în spatele ghidului de undă HDI patentat, care este, de asemenea, identic pentru toate boxele. Nu poți obține ceva mai bun pentru o potrivire perfectă. Această tehnologie îți oferă performanțe extrem de consistente pe o gamă largă, ceea ce înseamnă că toată lumea din camera ta de cinema va beneficia de un sunet grozav, nu doar cei așezați în locul central. Aceeași tehnologie oferă un sentiment de dinamism excelent, fără nici cea mai mică urmă de asprime întâlnită la unele boxe de tip compresie. De fapt, când am pornit prima dată boxele HDI de bibliotecă, primul lucru care ne-a surprins a fost cât de dulce sună!
Am făcut săpături mai adânci pentru a afla mai multe despre acest nou driver 2410H-2 și am găsit niște date destul de interesante. Deși nu poți vedea cum este realizat fără a demonta boxa, JBL ne-a trimis niște date tehnice care arată o secțiune transversală a acestuia. Are o bobină de voce de 1”, destul de tipică pentru un tweeter, dar diafragma este ca nimic din ceea ce am văzut vreodată. JBL o numește diafragmă inelară Annular Teonex. Majoritatea driverelor cu compresie par plate la suprafață, dar acesta nou arată ca și cum te uiți de sus la o piramidă rotunjită. JBL susține că această formă reduce distorsiunile și oferă dinamism uluitor. Orice ar fi făcut, funcționează cu adevărat, deoarece partea de sus de la acest driver este foarte dulce și lină.
Pe măsură ce urci de la boxele de bibliotecă la cele de top de podea, driverii folosiți pentru frecvențele medii și joase sunt diferiți ca dimensiune, dar au la bază aceeași tehnologie de construcție. Toți folosesc un material de con din matrice de aluminiu, care din nou este tehnologie de tip trickle-down de la unele dintre noile boxe JBL Synthesis în perete. Acest driver este susținut de un cadru din aluminiu turnat și toate au o bobină de voce cu excursie lungă de 1 ½”. Canalul central HDI-4500 folosește 4 din versiunea de 5 ¼” a acestui driver, HDI-1600 de bibliotecă folosește o versiune de 6 ½” într-un design pe două căi, HDI-3600 are trei dintre ei într-un design pe 2 ½ căi și, în final, HDI-3800 folosește 3 din versiunea de 8” în design pe 2 ½ căi.
Toate incintele sunt de tip bas-reflex folosind porturile optimize și reglate computerizat, brevetate de JBL. Și apropo de incinte, trec testul “rap pe articulații”. Ne place să batem cu articulațiile pe incintele boxelor pentru a vedea cât de “moarte” sunt. Dacă un producător folosește incinte din MDF gros cu consolidare bună, chiar și o boxă de tip bas-reflex va părea destul de “moartă” la articulații când bați pe partea superioară și laterale. JBL folosește MDF de 0.75” cu multe consolidări interne, ceea ce duce la o incintă foarte inerta. O altă modalitate de a face o incintă să aibă mai puține rezonanțe, deși costă mai mult, este să o faci mai puțin dreptunghiulară cu curburi. JBL aplică acest lucru și la boxele principale din gama HDI. Acest design de incintă foarte inerta și fără rezonanțe lasă driverele boxei să-și facă treaba fără a adăuga colorit specific propriu sunetului.
Toate cele patru boxe au grile magnetice, deși nouă ne place cum arată fără ele. Ghidul de undă cu compresie cu aspect interesant și incinta curbată arată grozav în opinia noastră, mai ales în finisajul Gray Oak. Poți obține seria HDI într-un negru lucios de calitate auto sau într-o furnir de nuc sau stejar gri de calitate mobilă. Cele două modele de podea și cele de bibliotecă au la bază un negru lucios. Modelele de podea vin cu picioare de cauciuc pentru protecția podelelor de lemn, dar includ și șpițe pentru covor. Modelul de bibliotecă are același tip de bază cu găuri pentru a-l fixa foarte ferm pe un suport de boxe personalizat (400€/pereche pentru suport). Suportul vine cu șpițe în partea de jos cu patru tije mici care ancorează boxa de suport, un design destul de cool.
Cu drivere de compresie de înaltă frecvență identice și woofere realizate din aceeași construcție, seria HDI este proiectată pentru a îți permite să configurezi un sistem home cinema foarte bine potrivit 5.1. Avem totuși un mic aspect de discutat. JBL trebuie să lanseze niște boxe de perete și de tavan potrivite pentru a completa întregul pachet pentru cei care doresc un sistem Dolby Atmos complet. Boxele arhitecturale Revel ar putea fi o potrivire decentă, deoarece sunt proiectate în aceleași facilități la aceleași standarde neutre, dar ne-ar plăcea să vedem o versiune a acestui driver de compresie grozav într-un produs de tip în perete și în tavan, sugestie, JBL!
Ultima piesă din gama HDI este noul lor subwoofer activ de 12”. Acesta are un con similar cu cele utilizate în wooferele lor profesionale de vârf, un material de con Poly-Plas. La fel ca celelalte woofere, are un cadru din aluminiu turnat cu o bobină de voce uriașă de 3” cu excursie lungă. Când am privit o imagine a acestuia, driverul este masiv cu o structură de magnet uriașă. Amplificatorul subwooferului îți oferă atât intrări echilibrate cât și RCA cu capacitatea de a seta nivelurile de crossover, amplificare și fază. Acestea sunt caracteristici destul de standard, dar adaugă ceva ce ar folosi majoritatea subwooferelor, dar rar vedem. Fiecare cameră va avea în mod normal o regiune destul de îngustă în ieșirea de bas unde va exista un vârf mare. Dacă poți găsi frecvența și lățimea acestui vârf, poți să o reduci cu un egalizator parametric, care îți permite să ajustezi un dip exact acolo unde este acel vârf. Un EQ de tip parametric îți va permite să specifici frecvența exactă împreună cu cantitatea de corecție pe fiecare parte a frecvenței. Noul subwoofer HDI are această caracteristică, care este destul de interesantă. În timp ce scriem acest articol, nu am primit încă un subwoofer, dar contacte de la JBL spun că acesta este unul dintre cele mai bune subwoofere pe care le-au produs vreodată. Nu este o surpriză, deoarece costă 3000€ și are toată tehnologia lor de ultimă generație. Ne-au mai spus că a putut să emită atât de multă energie de frecvență joasă încât nimeni nu a putut rămâne în cameră când au testat circuitul de protecție proiectat să îl oprească dacă este împins prea tare.
Performanță
Am configurat pentru prima dată HDI 1600-urile în camera noastră McIntosh, conectate la preamplificatorul C49 și amplificatorul de putere pe tranzistori MC152. Sursa pentru această sesiune de audiție a fost pick-up-ul McIntosh MT-5 și un Sonos Connect care intra digital în excelentul DAC din C49. Aveam alte boxe de bibliotecă așezate pe niște suporturi foarte solide, așa că am folosit acele suporturi pentru HDI 1600.
Când acul a atins discul pe clasica melodie Girl from Ipanema, prima noastră reacție a fost cât de lină și dulce era sunetul! Ne-am așezat și am simțit că imaginea era puțin deplasată, dar apoi am descoperit că cineva umblase la controlul de balans de pe C49 și după ce am rezolvat asta, am avut o imagine centrală solidă și am lăsat întreaga melodie să cânte. **După câteva alte piese de vinil, am fost convinși că aceasta este o boxă specială, dar am vrut să încercăm și streaming Tidal pe diferite genuri de muzică.**
Din când în când apare o boxă care pare să facă totul corect. Începeam să credem asta despre HDI 1600. Dinamica, bifat, scena sonoră, bifat, tranziții excelente între driverele de boxă, bifat! În final, am decis să redăm niște muzică provocatoare din perspectiva tobei mari. Deși aceste micuțe boxe nu pot produce în niciun fel impactul complet al unei tobe mari, în zona pe care o acoperă, lucrurile sună foarte precis din punct de vedere timbral cu o mulțime de detalii. De asemenea, nu par niciodată că încearcă să “falsifice” un bas mai profund decât au cu adevărat cu o umflătură de bas la 80Hz, cum am auzit uneori de la alte boxe mici. Basul pe care îl produc este pur și simplu remarcabil! La 1600€ perechea, acestea sunt niște boxe cu adevărat speciale. De fapt, păreau că sună ca o versiune mini a unuia dintre preferatele noastre JBL, modelul 4367, care este boxa profesională de top a JBL, cu prețul de 15.000€ perechea.
Am observat că contoarele pe amplificatorul McIntosh erau destul de active chiar dacă boxa nu părea niciodată tensionată, așa că am verificat specificația de eficiență. Majoritatea boxelor JBL au eficiența de peste 90 dB, dar acestea au 85dB, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de un amplificator destul de bun pentru a le face să strălucească. Deși ar trebui să funcționeze bine pe un receiver moderat, unul cu o sursă de alimentare bună le va face cu adevărat să prindă viață.
Următoarele pentru testare au fost HDI 3600. Acestea sunt mult mai eficiente și ar trebui să funcționeze bine chiar și cu un amplificator pe lămpi de putere mai mică. Am încercat multe dintre aceleași piese pe HDI 3600 și le-am găsit destul de similare ca prezentare cu HDI 1600. Cu incinta mai mare, obții mult mai mult bas profund și eficiența lor crescută le oferă și mai mult dinamism. Am redat piesa clasică Yes, “Owner of a Lonely Heart”. Este nevoie de o boxă extrem de precisă în fază pentru a arăta cum Yes a manipulat faza pe această piesă pentru a oferi un sunet uriaș care iese mult în afara boxelor. HDI 3600 a trecut testul cu brio! Este de asemenea o piesă distractivă de ascultat pe o boxă precum HDI 3600 și am ajuns să ascultăm piesa în întregime! La fel ca și 1600, și 3600 sunt o plăcere de ascultat. Nu putem aștepta să ne punem urechile pe vârful de gamă HDI 3800!
Cu doar două modele disponibile pentru testare până acum, nu am reușit în acest moment să realizăm un test complet de home cinema. Totuși, bănuim că canalul central va fi incredibil la dezvăluirea detaliilor de nivel scăzut care te atrag în film. Am mai descoperit că, dacă o boxă sună grozav pe muzică și este dinamică și captivantă, va fi de asemenea o boxă excelentă pentru home cinema. Așa că bănuim că acesta va fi un sistem home cinema uimitor când le vom avea pe toate.
Piese de test
Una dintre piesele noastre demo preferate din toate timpurile este de pe albumul Getz/Gilberto cu Stan Getz și Joan Gilberto. Acest album clasic de bossa nova a fost înregistrat în martie 1964. Cea mai faimoasă piesă, “The Girl from Ipanema”, prezintă vocea masculină a lui Joan Gilberto și vocea feminină a soției sale, Astrud. Aceasta este o piesă care pune accent pe muzica care curge în fața ta. Un sistem grozav va scoate în evidență sunetul lin și fără efort al vocii bogate a lui Joan Gilberto, iar dacă sistemul este bun, îți va permite să auzi subtilitățile emoțiilor pe măsură ce Joan interacționează cu chitara de fundal și basul vertical la început. La aproximativ 2 ½ minute în piesă, Stan Getz intră cu saxofonul său tenor, care va suna ca și cum ar fi chiar în fața ta dacă sistemul este capabil să îl reproducă corect. Pentru a experimenta această înregistrare la maxim, este nevoie de un sistem audio capabil să producă dinamism excelent, care să permită ca toate detaliile subtile să iasă în evidență… Dar wow, când toate se aliniază, poți reda această piesă de nenumărate ori și înțelege de ce chiar și după 50+ ani este încă una dintre cele mai bune înregistrări jazz din toate timpurile. Când am redat această înregistrare pentru prima dată pe HDI 1600 cu echipamentul McIntosh, am fost uimiți de cantitatea de detalii pe care ne-o aminteam din prima audiție a acestei piese și cât de ușor era totul dezvăluit.
O altă piesă pe care am folosit-o la testarea seriei JBL HDI este de pe albumul Yes din 1983, 90125. Prima piesă este “Owner of a Lonely Heart.” Chiar dacă nu este una dintre cele mai bune înregistrări din punct de vedere al sunetului, este excelentă pentru a-ți spune dacă poziția boxelor tale este corectă și dacă sistemul tău este precis în fază sau nu. Un truc folosit de mulți ingineri pentru a face sunetul să pară că vine din afara boxelor este să se joace cu faza înregistrării. Acest lucru este foarte evident pe această piesă Yes. Pe HDI 3600, sunetele erau mult în afara boxelor din stânga și din dreapta. Pe măsură ce piesa progresează, are un ritm clasic de rock care îți face poftă să îți miști picioarele în ritmul muzicii, mai ales dacă boxa este capabilă să scoată în evidență contrastele dinamice. Ne-am distrat de minune ascultând această piesă pe HDI 3600, chiar dacă nu este o înregistrare de top din perspectiva audiofilă. Dar, în opinia noastră, asta face un sistem cu adevărat grozav și unul care e o plăcere de ascultat chiar și dacă înregistrarea nu este de nota 10.
Recomandări
Suntem foarte entuziasmați de această nouă gamă de boxe de la JBL care îți poate oferi o mare parte din performanța întâlnită în boxele lor mult mai scumpe. Acestea nu sunt boxe ieftine sau de intrare, dar te conectează la muzică în așa fel încât cresc ștacheta audiției și suntem siguri că ne vor da fiori când vom pune laolaltă un pachet home cinema complet cu ele. Am recomanda să le oferi puțină putere bună pentru a scoate ce e mai bun din ele (adevărat pentru orice boxă bună). Un receiver de la Arcam, Lexicon, Anthem sau unele dintre modelele mai mari de la companiile de top ar face o treabă excelentă. Avem senzația că seria HDI va fi un favorit AVclub pentru mulți ani de acum înainte!